Operativsystemet Windows 8 är i ständig utveckling och många av förändringarna som skett har riktats mot skrivbordsanvändare, däribland den nya startmenyn som väntas införas senare under året. Microsoft har dock inte glömt pekskärmsbaserade "Modern", som enligt publicerade och senare tillbakadragna videoklipp kan väntas få interaktiva paneler (eng. Live Tiles).

Innan videoklippen försvann hann Windowsblogitalia lägga vantarna på dessa, som i detalj beskriver den idag experimentella finessen. Först och främst handlar det att panelerna på startskärmen blir interaktiva, att enklare uppgifter kan utföras utan att behöva öppna applikationen – inte helt olikt Widgets i Google Android.

Exempelvis kan användaren bläddra genom meddelanden och välja ut ett specifikt att öppna på en gång. Andra scenarion är möjligheten att byta låt i en spellista, få upp en enklare miniräknare och att bläddra genom redan öppna applikationer på skrivbordet, för att sedan trycka på en och tas direkt till den.

Den nya finessen är inte exklusiv startskärmen. Även den vänstra panelen som används för multitasking och snabb växling mellan applikationer får liknande funktionalitet, där användaren istället för att gå till en redan öppen applikation kan utföra liknande kommandon som på startskärmen. Det demonstreras även hur en fil dras från Onedrive i sidopanelen till Outlook och bäddas in i ett e-post.

Funktionen är i dagsläget experimentell hos Microsoft Research och det finns därför inga garanter för att de kommer hitta ut i skarp version för Windows 8.