Med den senaste uppdateringen av Windows 8.1 tillkom flera mindre finjusteringar för skrivbordsanvändare. Den kanske mest saknade och efterlängtade finessen är dock startmenyn, som Microsoft tidigare bekräftat kommer återvända i samband med en framtida uppdatering av operativsystemet.

Enligt den ryska gruppen WZOR kommer startmenyn återintroduceras till hösten med en uppdatering som ska heta antingen Windows 8.1 Update 2 eller kort och gott Windows 8.2. Oklarheterna kring namngivningen tillskrivs interna diskussioner, där vissa anser att det är värt att göra en stor affär av startmenyns återkomst.

Efter uppdateringen kommer Windows 9, som med ett nytt versionsnummer antyder om stora förändringar mot Windows 8 och alla dess uppdateringar. Även Windows 9 kommer innehålla en startmeny och vara en "komponent" av ett nytt gränssnitt, som följer i fotspåren av nuvarande "Modern UI"

Rapporten talar även för att startmenyn på enheter med pekskärm inte kommer följa samma "principer". Vad det innebär framgår inte, men sannolikt handlar det om ändringar som gör den bättre lämpad för touch. Därutöver är det även tal om att Windows 9 ska bli tillgängligt helt gratis, men enligt gruppen handlar det om motstridiga och än så länge obekräftade uppgifter.

Vid sidan om Windows 9 arbetar Microsoft även på prototypen Windows Cloud. Enligt uppgifterna ska funktionen att ladda ned operativsystemet finnas i datorns BIOS/UEFI och väl installerad ska uppkoppling krävas för full funktionalitet. Utan internetuppkoppling ska det påminna om bolagets tidigare budgetoperativsystem med begränsade funktioner, Windows 7 Starter.

Källa: Myce.