Att synkronisera bildfrekvensen med skärmens uppdateringsfrekvens är på modet. Nvidia satsar hårt genom proprietära tekniken G-Sync, och AMD kontrar via mer mjukvarufokuserade lösningen Freesync.

Av de båda metoderna är det Nvidias som figurerat mest på mässor och utställningar, men under Computex 2014 tar även AMD tillfället i akt. Tekniken Freesync visas upp i företagets monter genom en enkel demonstration med ett roterande vindkraftverk.

Samtidigt passar AMD på att utveckla vidare om Freesyncs framtid. Skärmar med tekniken ligger fortfarande 6-12 månader fram i tiden, och företaget räknar med ett mindre prispåslag mot standardmodeller. Anledningen är framför allt att mer ingående validering från skärmtillverkarnas sida krävs, samt att det till en början främst handlar om premiumprodukter.

AMD Freesync bygger på Adaptive-Sync, en del av Displayport 1.2a som accepterades av standardiseringsorganet VESA i början av maj. Den som är nyfiken på tekniken bör läsa SweClockers intervju med AMD:s Robert Hallock.

Alla artiklar från Computex 2014