Den som väntar på nya grafikkort kan se fram emot en och annan nyhet framåt höstkanten. Klockan klämtar för den åldrande grafikprocessorn Tahiti, som lanserades redan i slutet av 2011 och lever vidare i dagens Radeon R9 280-serie. Efterträdaren heter Tonga och introduceras för den alltid lika viktiga skolstarten.

Nu uppger taiwanesiska källor till SweClockers att AMD placerat det så kallade lanseringsfönstret i slutet av augusti till i början av september. Först ut är kretsen Tonga Pro och XT, som med 256-bitars minnesbuss och 2 GB GDDR5-minne kliver in som nya medlemmar i den övre mellanklassen.

Kretsen Tonga ska först och främst användas till kommande Radeon R9 285, men ska även ligga till grund för fler modeller i den befintliga 200-serien. Tanken är att den nya grafikprocessorn på lite längre sikt ska ersätta alla grafikkort baserade på den åldrande Tahiti, det vill säga både Radeon R9 280 och 280X.

Vad som möjligtvis kan sätta käppar i hjulet är att det finns stora lager av Radeon R9 280 och 280X. Om AMD väljer att positionera Tonga som en direkt ersättare kan det innebära att de äldre modellerna blir svåra att sälja, varför nykomlingarna åtminstone inledningsvis kommer att klämmas in i det befintliga sortimentet.