Att låta programmerare arbeta close to metal eller "nära hårdvara" är huvudnumret med AMD Mantle och framtida DirectX 12 från Microsoft. Det här är även nästa anhalt för den öppna standarden OpenGL från organisationen Khronos Group, som kommunicerat att gränssnittet ska skrivas om från grunden.

Under grafikkonferensen Siggraph berättar AMD:s Richard Huddy att bolaget har gjort en hel del arbete på nästa OpenGL. Han berättar även att Khronos Group fått fri tillgång till gränssnittet Mantle och att det är fritt fram för organisationen att utan restriktioner använda delar av det i arbetet med OpenGL.

Trots arbetet med Khronos Group och kommande DirectX 12 ser AMD en framtid för Mantle. Idag finns 75 utvecklare som arbetar på spel med gränssnittet och medan vissa endast ser det som ett steg på vägen till DirectX 12, finns andra som ser det som ett sätt att differentiera sig på. Detta då AMD väntas lägga till nya GPU-finesser fortare än Microsoft, som normalt uppdaterar DirectX var 4–5 år.

En annan fördel som framhävs för Mantle är stöd för Windows 7, någonting som kanske inte kommer gälla DirectX 12. Under utvecklarkonferensen GDC antydde dock Microsoft om att operativsystemet eventuellt får stöd för gränssnittet, men det saknas ännu ett officiellt utlåtande om DirectX 12:s bakåtkompatibilitet. Huddy tillägger även att nästa DirectX beräknas dyka upp i samband med nästa Windows.

Avslutningsvis framgår att Mantle ska göra entré inom arbetsstationer och att ett beta-program med tillhörande Firepro-drivrutiner är på gång. Flera utvecklare av mjukvara uppges redan vara på tåget, men det ska dröja till någon gång under nästa år innan de första Mantle-applikationerna hittar ut.

Källa: Techreport.