På Microsoft kallas nästa version av Windows för Threshold, men de flesta räknar med att operativsystemet i slutänden döps till Windows 9. För ett litet tag sedan framkom det att den första testversion för utvecklare såväl som nyfikna användare bör anlända redan till hösten. Nu talas det om ett desto mer konkret datum.

Enligt The Verge planerar Microsoft att hålla en presskonferens den 30 september för att presentera nyheterna i nästa version av Windows. I samma handvändning ska mjukvarujätten även släppa den första testversionen av det nya operativsystemet.

Bland nyheterna märks startmenyns återkomst, möjligheten att köra Modern-applikationer i skrivbordsmiljön, virtuella skrivbord och att Charms-menyn försvinner. Mycket pekar även mot att den personliga assistenten Cortana från Windows Phone hittar till nya Windows 9.

En annan stor förändring är att samtliga varianter av Windows sammanfogas till ett enda operativsystem. Samtidigt ska det finnas olika utgåvor beroende på huvudsakliga inmatningsmetod. I Windows för traditionella persondatorer och hybrider står produktivitet i centrum medan utgåvan för mindre surfplattor och telefoner anpassas för mediekonsumtion och navigering med pekskärm.

Det finns ännu inte något lanseringsdatum för den skarpa versionen av Windows 9 "Threshold", men hitintills tyder det mesta på att introduktionen äger rum under våren 2015.