Det blåser upp till strid när Nvidia lämnar in stämningsansökan mot inga mindre än Samsung och Qualcomm, detta till både handelsorganisationen ITC och amerikansk federal domstol. Efter vad som beskrivs som en längre tids fruktlösa förhandlingar är det nu upp till domstolarna att avgöra om den koreanska elektronikjätten och den amerikanska kretstillverkaren inkräktar på Nvidias intellektuella egendom.

– Våra patenterade GPU-uppfinningar är en betydande tillgång för mobila enheter. Samsung och Qualcomm har valt att utan tillstånd använda sig av dessa i sina produkter, säger Nvidias vd Jen-Hsun Huang. Han tillägger att Nvidia har över 7 000 beviljade och ansökta patent samt att företaget investerar mer än 9 miljarder dollar i forskning och utveckling.

Stämningsansökan gäller sju patent och berör grundläggande GPU-teknik. Dessa täcker bland annat möjligheten att använda grafikprocessorer för generella beräkningar, konstruktionen av enhetliga shaders samt parallellisering av exempelvis minnesåtkomst. Nvidia antyder dock om att Samsung och Qualcomm kan inkräkta på betydligt fler patent än så.

För detta kräver Nvidia att domstolarna stoppar all försäljning av produkter i Samsung Galaxy-serien med grafikprocessorerna Qualcomm Adreno, ARM Mali eller Imagination PowerVR, det vill säga så gott som alla moderna surfplattor och telefoner från den koreanska elektronikjätten. Dessutom vill Nvidia ha skadestånd för vad som hävdas vara olovligt nyttjande av intellektuell egendom.