Inom de närmsta veckorna väntas nästa stora version av Windows dyka upp i en första publik testversion. Det kommande operativsystemet har tidigare trotts få namnet Windows 9, men nya uppgifter om att syskonmjukvaran Windows Phone antyder om att samtliga utgåvor kort och gott kan komma att kallas Windows.

Nu publicerar tyska Computerbase de första skärmdumparna på en testversion av det kommande operativsystemet. Versionen i fråga är Build 9834 och färdigställdes så sent som den 9 september. Intressant är att operativsystemet numera kallas Windows Technical Preview, vilket är ytterligare en indikation om att nästa utgåva kan bli utan ett kommersiellt versionsnummer.

Skärmdumparna visar den bland många efterlängtade startmenyn, som funktionellt väntas påminna mycket om den som återfinns för Windows 7 och tidigare. Däremot tillkommer ett fält till höger med ikoner för Windows-appar, vilka även går att nå genom startmenyns lättåtkomliga sökfunktion. Samtidigt visas flera exempel på när appar körs i fönsterläge.

En annan finess som visas är virtuella skrivbord, vilket är möjligheten att ha flera skrivbord eller "arbetsytor" och sedan växla mellan dessa. Tidigare uppgifter har gjort gällande att funktionen eventuellt inte skulle finnas i den skarpa versionen av nästa Windows, men med tanke på att det här är en färsk testversion är det rimligt att anta att funktionen faktiskt kommer finnas.

Microsoft väntas släppa den första publika testversionen av operativsystemet i slutet av september eller början av oktober. Den skarpa lanseringen tros ske ungefär ett halvår därefter, det vill säga våren 2015.