Sedan mer än tio år tillbaka har Asetek utvecklat slutna vattenkylningsystem för olika typer av datorer och datorkomponenter. För ett litet tag sedan beviljades det danska företaget även patent på en egen variant av vätskekylare för grafikkort. Samtidigt avslöjades att Asetek redan lyckats sälja in lösningen och slutit avtal med en större grafikkortstillverkare.

Denna grafikkortstillverkare kan mycket väl vara AMD. Asetek levererar redan den kylare som används i värstingmodellen Radeon R9 295X2, men på kinesiska forum cirkulerar nu en bild på vad som sägs vara skalet till ett nytt och kommande grafikkort.

Designen är mycket lik den lösning som används för Radeon R9 295X2 med silverfärgad metall, Radeon-logotyp och svarta kontrasterande ytor. Den huvudsakliga skillnaden är att fläkten flyttar till bakkant, vilket tyder på att det tilltänkta grafikkortet sannolikt innehåller en ensam grafikprocessor.

Nya påkostade grafikkort i nästa generation Radeon kan med andra ord mycket väl vara utrustade med sluten vattenkylning.