För ungefär ett år sedan presenterade Nvidia tekniken G-Sync, där grafikkortet styr skärmens uppdateringsfrekvens. Effekten är att bilden upplevs som mer följsam, särskilt vid lägre bildfrekvenser, och detta utan sidoeffekter som tearing och kännbara fördröjningar. Konkurrenten AMD har ännu ingen motsvarande lösning på marknaden, men arbetar febrilt med vad som kallas för Project Freesync.

Till skillnad från Nvidia vill AMD se en öppen lösning och arbetar därför tillsammans med standariseringsorganet VESA, som står bakom Displayport-standarden. Freesync utnyttjar funktionen Adaptive-Sync i Displayport 1.2a, som likt Nvidia G-Sync gör det möjligt att styra skärmens uppdateringsfrekvens. Kruxet är att det ännu inte finns några kompatibla datorskärmar.

Medan entusiasterna väntar på att få prova AMD Freesync planerar Nvidia att stjäla rampjuset genom att göra detsamma och implementera stöd för Displayport Adaptive-Sync, trots att tekniken i praktiken konkurrerar med Nvidia G-Sync. Detta uppgavs på en hemlig presskonferens i San Francisco inför lanseringen av de nya Maxwell-baserade grafikkorten Geforce GTX 980 och GTX 970.

Några mer ingående detaljer än så avslöjas ännu inte. Fler uppgifter om Nvidias tilltänkta satsning på Adaptive-Sync släpps sannolikt när de första kompatibla bildskärmarna hittar ut på marknaden, vilket beräknas ske i början av nästa år.