Torsdagens presskonferens handlade till stor del om OS X 10.10 "Yosemite" och IOS 8.1. Apples senaste operativsystem för persondatorer är en gratis nedladdning och ska finnas tillgänglig under kvällskvisten medan den mobilanpassade motsvarigheten dyker upp på måndag nästa vecka.

Det är dock inte alla nyheter. Samtidigt passar Apple även på att presentera ett gäng nya produkter, där inte minst en ny generation av surfplattorna Ipad står i centrum. Det är dags att presentera Ipad Air 2 och Mini 3.

Apple Ipad Air 2

Precis som väntat är det Ipad som står i blickfånget. Apple uppdaterar Ipad Air och den andra generationen blir både tunnare och lättare än föregångaren. Med en tjocklek på endast 6,1 millimeter är surfplattan till och med den tunnaste modellen på marknaden idag.

Några större designförändringar är det inte tal om. Surfplattan mäter fortfarande 9,7 tum med 2 048 × 1 536 pixlar, men skärmpanelen uppdateras till en tunnare variant och begåvas dessutom med antireflexbehandling. Det sistnämnda ger skarpare bild vid exempelvis användning utomhus.

Inuti huserar den nya systemkretsen Apple A8X med den andra generationens 64-bitarsarkitektur och hela tre miljarder transistorer, vilket ska ge betydande prestandavinster i jämförelse med föregångaren A7. Apple talar om 40 procent högre CPU-prestanda och 2,5 gånger snabbare grafik än den ursprungliga Ipad Air.

Samtidigt tillkommer en mängd uppdateringar för att ta finesserna i paritet med Iphone 6. Till detta hör fingeravtrycksläsaren Touch ID, 8 Mpx-kamera med videoinspelning i 1080p och stöd för trådlöst nätverk 802.11ac. Det blir dessutom snabbare mobilt bredband med 20-bands LTE i upp till 150 Mbps.

Trots den tunnare profilen och alla prestandahöjande uppgraderingar ska nykomlingen klara en "hel dag" på en enda laddning. Apple anger batteritiden till tio timmar.

Apple Ipad Mini 3

Näst på tur står minstingen Ipad Mini på 7,9 tum. Även här syns en smärre uppdatering av designen, men eftersom Apple stannar vid att presentera ett par snabba punkter saknas ännu en hel del detaljer. Dessa bör dock publiceras på den egna webbplatsen under torsdagskvällen.

Klart är att det blir fingeravtrycksläsare med Touch ID, 5 Mpx-kamera med videoinspelning av 1080p och trådlöst nätverk med flerkanals 802.11n (MIMO). Det handlar dock fortfarande om systemkretsen Apple A7 och inte om någon övergång till nya A8 eller A8X.

Pris och tillgänglighet

Med dagens lanseringar kommer Apple att ha ett brett sortiment surfplattor i nästan alla prisklasser, där äldre modeller utgör de nya instegsvarianterna. Ipad Air 2 och Mini 3 kommer att gå att förbeställa från och med den 17 oktober och leveranserna inleds den kommande veckan. Priserna börjar på 3 795 respektive 4 695 kronor för 16 GB lagringsutrymme och Wifi.