Pekplattor i bärbara datorer med Microsoft Windows kan variera enormt mellan olika tillverkare, vilket kan tillskrivas att de väljer att använda olika hårdvara med egna uppsättningar drivrutiner. Att göra "Windows-upplevelsen" mer enhetlig mellan olika fabrikat är någonting Microsoft började arbeta på i samarbete med Intel, Elan och Synaptics med Windows 8.1.

Tidigare satsning som gått under namnet Precision Touchpad har gått ut på att öka precisionen, erbjuda mjukare rullningar, ge bättre avkänning av flera fingrar och filtrering av oavsiktlig beröring. Med Windows 10 tar Microsoft nästa naturliga steg och utökar det inbyggda stödet för gester i operativsystemet.

De nya gesterna är mer eller mindre identiska med det Apple erbjuder i OS X. Det första som demonstreras är möjligheten att minimera alla fönster och sedan ta upp dessa, vilket sker genom att dra ned och dra upp tre fingrar samtidigt. Microsoft lånar även möjligheten att dra tre fingrar till höger alternativt vänster, för att växla mellan öppna virtuella skrivbord.

Nämnvärt är att liknande stöd för gester redan finns i många Windows-baserade datorer idag, men att utförandet skiljer mellan olika fabrik. Syftet är således åter en enhetlig lösning, som ger slutkund en snarlik upplevelse oavsett logotyp på baksidan av datorn.

Microsoft passar även på att förbättra Snap View, det vill säga möjligheten att "kasta" fönster åt sidan för att justera storleken till att ta upp halva skärmytan. Denna finess blir nu tillgänglig även för den som sitter med en flerskärmslösning, någonting som efterfrågats av användare.

Microsoft planerar att leverera båda funktioner i samband med en framtida version av Windows 10 Technical Preview.

Källa: The Verge.