Med över en halv miljon kunder är Bredbandsbolaget en av Sveriges största internetleverantörer. Nu uppdagas att några av företagets vanligaste modem innehåller en allvarlig bakdörr och därmed öppnar upp för utomstående att avlyssna både internettrafik och hemtelefoni direkt vid telefonuttaget.

Enligt Dagens Nyheter finns administratörskontot "Kung" förinställt i modemen Zyxel 2601, 2602 och 2812. Detta konto är dolt för användaren och skyddas bara med ett enkelt lösenord, vilket innebär att den som känner till bakdörren har så gott som obegränsade möjligheter att avlyssna och manipulera den datatrafik som passerar modemet.

Genom att exempelvis byta DNS-server är det möjligt att peka om användaren till förfalskade webbplatser för att exempelvis snappa upp inloggningsuppgifter. Det går även att låta datatrafiken ta omvägar och på så vis avlyssna kommunikationen. Eftersom sårbarheten återfinns i modemets mjukvara är eventuella angrepp mycket svåra att upptäcka och förhindra.

Dagens Nyheter rapporterar i dag om säkerhetsbrister i några av Bredbandsbolagets modem (Zyxel 2601, 2602 och 2812). Vi jobbar nu tillsammans med vår modemleverantör med en lösning för att förhindra att denna sårbarhet ska kunna utnyttjas av obehöriga.

På den egna webbplatsen informeras Bredbandsbolagets kunder om att det pågår ett arbete för att rätta till sårbarheten, men det finns ännu inget besked om när problemet ska vara avhjälpt. Företaget berättar inte heller huruvida det går att skydda sig mot eventuella angrepp.

[2014-10-30] Uppdatering: Bredbandsbolaget agerar

Efter upptäckten beslutar Bredbandsbolaget att rulla ut en uppdatering som inaktiverar administrationsgränssnitten i de berörda modemen. Det täpper visserligen till säkerhetshålet, men får samtidigt bieffekten att inte heller de riktiga ägarna kan ändra inställningarna. Läs mer.