Lagring av datatrafik strider mot mänskliga rättigheterna – så ljöd EU-domstolen när datalagringsdirektivet underkändes. Svenska operatörer valde därför att upphöra med datalagring trots att det fortfarande ingick i svensk lagstiftning, men har en efter en givit vika till Post- och telestyrelsens krav på ett återupptagande.

Sist kvar att vägra datalagra efter EU-domstolens beslut är Bahnhof, som efter en lång rad offentliga protester och en anmälan på sig själv förelades att senast den 24 november återuppta det igen – eller betala ett vite på fem miljoner kronor.

EU-domstolen har givit ett utslag som den förra regeringen valde att ignorera, och den nuvarande regeringen har varit tyst så länge att vi börjar tappa tålamodet. Nu väljer Bahnhof att stå över det där och lösa situationen på ett ansvarsfullt sätt, nämligen genom att lösa upp hela problematiken. Vi startar datalagringen, men exakt samtidigt gör vi datalagringen meningslös.

Nu meddelar Bahnhofs kommunikatör, Jon Jordås, att de "börjar tappa tålamodet" på att domslutet varken fått gehör från den föregående eller nuvarande regeringen. Efter föreläggande om vite återupptas därför datalagringen den 24 november och samtidigt aktiveras så kallade "Plan B".

Samma dag kommer samtliga kunder få tillgång till VPN-tjänsten Lex Integrity helt kostnadsfritt. Det här ska dölja IP-adressen och gör det omöjligt att knyta lagrad information till en specifik kund, vilket i praktiken ska göra lagringen "meningslös". För avancerade användare kommer bolaget mot en månadskostnad att fortsätta erbjuda tjänsten Integrity VPN, som krypterar all datatrafik med OpenVPN.