Sedan lanseringen av Nvidia Geforce GTX 970 och 980 med arkitekturen Maxwell har AMD hållit låg profil, men bakom kulisserna pågår arbetet på nästa generation för fullt. Nu läcker vad som kan vara de första prestandatesterna ut på nätet.

På det kinesiska forumet Chiphell publiceras två diagram med referensen "Captain Jack", följt lite längre ned av en bild på Jack Sparrow från Pirates of the Carribean. Det här skulle kunna ses som en tydlig referens till Pirate Islands, kodnamnet på nästa generations grafikkort från AMD.

Det testade grafikkort är enligt trådskaparen ett tidigt exemplar och förbättringar är att vänta, men det hindrar inte kortet från att slå omkull Geforce GTX 980 och prestera 16 procent bättre. De presenterade FPS-värdena sägs vara ett snitt av inget mindre än 19 testade speltitlar med maxade inställningar, kantutjämning och upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar.

Trots ett rejält prestandakliv drar grafikkortet enbart 12 W, eller sju procent, mer än strömsnåla GTX 980, vilket skulle innebära att AMD:s kommande arkitektur inte enbart presterar bättre utan är mer energieffektiv än Nvidia Maxwell.

Att grafikkortet drar nära 80 W mindre än dagens toppkort Radeon R9 290X har fått många att spekulera om att referensen inte är det efterlängtade flaggskeppet Radeon R9 390X. Istället florerar teorier om att det kan handla om en avskalad grafikkrets i ett grafikkort för den övre mellanklassen; Radeon R9 380X.

Den påstådda läckan är inte på några sätt bekräftad och kan likväl vara en bluff. Uppgifterna bör därför tillsvidare tas med en rejäl nypa salt.