Fysiksystemet PhysX är inte bortglömt. Nvidias förvärv av Ageia resulterade i att tekniken integrerades med grafikprocessorerna i Geforce-serien, men till följd av ett relativt svalt mottagande bland spelutvecklare råder det fortfarande brist på titlar med GPU-accelererad fysik. Det hoppas Nvidia råda bot på med nya PhysX Flex.

Because FLEX uses a unified particle representation for all object types, it enables new effects where different simulated substances can interact with each other seamlessly.

I en video på Youtube demonstreras hur PhysX Flex kan användas för att simulera mängder av olika materialegenskaper och fysikaliska fenomen, exempelvis viskositet och ytspänning. Samtidigt lyder alla typer av objekt under samma regler och kan till skillnad från i tidigare versioner fritt interagera med varandra.

Det hela åstadkommer partikelbaserad simulering av rök, vätska, gas, textil, rep och vidhäftning, givetvis med full accelerering i grafikprocessorn. PhysX Flex är inledningsvis avsett för Unreal Engine 4 och är en del av programmet Gameworks, där Nvidia arbetar tillsammans med spelutvecklare för att nya titlar ska dra nytta av finesserna i Geforce-serien.