På CES 2015 i Las Vegas gick startskottet för AMD:s motsvarighet till Nvidia G-Sync. Löftet är att minst tio nya skärmar med stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser via AMD Freesync ska hitta ut på marknaden i början av året. En av dessa är en påkostad gamingmodell från Benq, som efter att ha lockat nyfikna blickar på mässgolvet nu är på väg till svenska återförsäljare.

Nykomlingen heter Benq XL2730Z och ser ut att bli den första modellen i handeln med certifiering för just AMD Freesync. Skärmen ingår i den gamingorienterade XL-serien och innehåller en TN-baserad och LED-belyst panel på 27 tum med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar i upp till 144 Hz uppdateringsfrekvens.

Specifikationerna är så gott som identiska med Asus populära gamingskärm Swift PG278Q och anger 1 ms responstid, 350 cd/m2 ljusstyrka, ett kontrastförhållande på 1000:1 samt 170 och 160 graders horisontell respektive vertikal betraktningsvinkel. Här erbjuds dock betydligt fler anslutningar med två HDMI, DVI, VGA samt Displayport, där den sistnämnda ger stöd för Adaptive-Sync och därmed dynamiska uppdateringsfrekvenser via AMD Freesync.

Benq XL2730Z ska dyka upp på butikshyllorna inom de närmaste två veckorna. Det rekommenderade priset uppgår till 6 490 kronor inklusive moms, ungefär en femhundring mindre än för Asus mycket snarlika Swift PG278Q med Nvidia G-Sync.