Mobilbranschen är på väg att öppna ytterligare en front och denna gång gäller striden om kundernas handleder. Jättar som Google, Samsung och LG är alla igång med satsningar på smarta klockor och har därmed ett visst försprång. Det kan dock bli ett minne blott när Apple introducerar den uppmärksammade Apple Watch, som förutspås bli den första riktiga volymprodukten inom området.

I samband med redovisningen av den senaste kvartalsrapporten tillkännager Apples vd Tim Cook att säljstarten för Apple Watch inleds i april. Det är en månad senare än vad de flesta analytiker räknat med, något som ger upphov till spekulationer om att den smarta klockan av någon anledning är försenad. Tim Cook vidhåller dock att utvecklingen går som planerat.

Svenskar kan dock få vänta längre än så. På den amerikanska webbplatsen anges att Apple Watch lanseras "tidigt 2015", men som vanligt tycks Apple lägga stor möda vid formuleringen och anger endast det betydligt vagare "kommer 2015" på den svenska produktsidan. Dessutom uteblir två av huvudfinesserna; betalsystemet Apple Pay och den personliga assistenten Siri (på svenska).

Apple Watch släpps i storlekarna 42 och 38 millimeter med boetter av stål, aluminium och guld. Därutöver tillhandahålls armband i en uppsjö olika utföranden. Instegsmodellen kostar 349 dollar, motsvarande cirka 3 500 kronor inklusive moms. Det är dock ingen vild gissning att de exklusivare modellerna drar iväg betydligt högre än så och mycket väl kan komma att kosta tiotusentals kronor.