Historien om det segmenterade minnet i Geforce GTX 970 är långt ifrån utspelad. Många är besvikna över upptäckten att grafikkortet inte riktigt kan använda hela videominnet fullt ut utan delar upp minnet i två sektioner om 3,5 och 0,5 GB, där den mindre delen är betydligt långsammare än resten. Därför väcks även frågan om möjligheten att returnera grafikkortet eller åtminstone begära någon form av kompensation.

I ett utskick som SweClockers tagit del av informerar EVGA svenska återförsäljare om att de är beredda att acceptera återköp av Geforce GTX 970 från "ilskna kunder", det vill säga ge pengarna tillbaka. Samtidigt betonas att vad som nu upptäckts om minneskonfigurationen inte är någon defekt utan ett designbeslut som i vissa specifika fall kan orsaka ett prestandabortfall på blygsamma tre procent.

Svensk och europeisk lagstiftning ger konsumenter rätt att returnera varor som inte överensstämmer med beskrivningen. I fallet Geforce GTX 970 gäller det antalet rasterenheter och mängden L2-cacheminne, specifikationer som Nvidia visserligen inte uppger på den egna webbplatsen men som ändå anges i många recensioner och hos vissa återförsäljare.