Framfarten av DirectX 12 och ersättaren till OpenGL – Vulkan – sätter AMD Mantle i en svår sits, till följd av att de bjuder på liknande funktionalitet och inte enbart fungerar med AMD Radeon. Det här har lett till att AMD börjar rekommendera de annalkande gränssnitten istället för Mantle, samtidigt som bolaget luddigt talade om vidareutveckling och mer öppenhet.

The cross-vendor Khronos Group has chosen the best and brightest parts of Mantle to serve as the foundation for “Vulkan,” the exciting next version of the storied OpenGL API.

Nu berättar AMD i ett nytt blogginlägg om "en av Mantles många framtider". Under sensommaren 2014 framgick att AMD gav Khronos Group full tillgång till Mantle för utvecklingen av nästa OpenGL och enligt grafikjätten har det egna gränssnittet lagt grunden för vad som sedan tidigare i veckan är känt som Vulkan, vilket med andra ord innebär att Mantle kommer leva vidare i den nya standard.

Det här innebär även att AMD indirekt infriar flera löften med Mantle, som från början var tänkt som en öppen standard med stöd för andra plattformar än enbart PC/Windows. Vulkan är ett tänkt för spel såväl som generella beräkningar och ska användas för allt från mobiltelefoner till datorer, samtidigt som det är en öppen standard och får stöd för allehanda operativsystem.

Likt Mantle och Microsofts kommande DirectX 12 handlar Vulkan framförallt om att lägre overhead för ritanrop samt bättre nyttjande av fler CPU-kärnor. Det innebär även ett från grunden nytt applikationsgränssnitt utan kompatibilitet med OpenGL, varför det begåvats med ett nytt namn. Däremot är talas det om god kompatibilitet med hårdvara som i dagsläget stöder OpenGL ES 3.1 och framåt, det vill säga så gott som alla moderna grafikkretsar.

Khronos Group räknar med att släppa en preliminär specifikation för Vulkan framåt slutet av året, vilket följs upp av en skarp lansering kort därefter.