Det har länge tisslats och tasslats om uppföljaren till Valves spelmotor Source, som trots mer än ett decennium på nacken förekommer i nya speltitlar. Under GDC 2015 lyfter Valve på locket och avtäcker Source 2, en gratis spelmotor för professionella utvecklare såväl som amatörer och gemene gamers.

With Source 2, our focus is increasing creator productivity. Given how important user generated content is becoming, Source 2 is designed not for just the professional developer, but enabling gamers themselves to participate in the creation and development of their favorite games.

Fokus för Source 2 har varit ökad produktivitet för utvecklare, men även att låta användare skapa eget innehåll och bidra till utvecklingen av sina favoritspel. Vidare framgår att spelmotorn får en Vulkan-kompatibel version, vilket talar för att det kan finnas ytterligare en variant med DirectX 12-stöd.

Förutom det övergripande håller Valve på detaljerna om Source 2 och ett annat frågetecken är om spelmotorn blir helt licensfri eller om det likt Unreal Engine 4 finns en brytpunkt för hur mycket en utvecklare får dra in, innan Valve tar ut en viss procentsats av kakan.