Under morgondagen inleds säljstarten för Samsung Galaxy S6 och S6 Edge, vilka Samsung hoppas ska vända den dalande försäljningstrenden som drabbat bolaget inte minst i det övre prissegmentet. Redan på förhand talas det om rekordmånga förbokningar, någonting som Samsung räknar med kommer skapa brist på den mer påkostade välvda modellen.

Under en presskonferens berättar mobilchefen JK Shin att Samsung inte kommer klara kunna möta efterfrågan på Galaxy S6 Edge. Detta tillskrivs större svårigheter än väntat med tillverkningen av den böjda skärmen, där tidigare rapporter talar för att bolaget har en yield på under 50 procent.

Greg Roh, analytiker på HMC Investment, säger till Reuters att teleoperatörer börjat byta ut befintliga beställningar av Galaxy S6 mot S6 Edge. Detta betyder framförallt att det kan bli brist på den välvda modellen under hela 2015, vilket i sin tur gör att försäljningspriset kan väntas sjunka i en långsammare takt än vanliga Galaxy S6.

Kort efter tillkännagivandet av Galaxy S6-modellerna framgick att teleoperatörer förbeställt totalt 20 miljoner av duon, varav 5 miljoner S6 Edge. Vissa analytiker förutspår en total försäljning på 50 miljoner under 2015, vilket ses som positivt för Samsungs vars bästsäljare Galaxy S3 sålts i omkring 80 miljoner exemplar sedan vårlanseringen 2012.

Qualcomm fortfarande en viktig partner

Samtidigt tisslas det om att Samsung distanserar sig från Qualcomm för att förlita sig mer på egna processorer inom konglomeratet. Som kommentar svarar JK Shin med att bolaget helt enkelt valde "den bästa motorn" för att göra deras produkt (Galaxy S6) mer konkurrenskraftig med valet av Exynos 7420, och att Qualcomm mycket väl kan komma att husera i nästa Galaxy-telefon. Något som av uttalandet att döma helt beror på vad Qualcomm kan sätta emot Samsung Exynos.

32 GB

64 GB

128 GB

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 Edge