Natten mot onsdagen gick startskottet för den officiella lanseringen av Windows 10, som kallas för Microsofts största satsning genom tiderna. Under det närmaste året ska hela en miljard enheter vara igång med det nya operativsystemet. Det inbegriper inte enbart traditionella PC-datorer utan även plattor, telefoner och spelkonsolen Xbox One.

Den som deltar i utvecklingsprogrammet eller anmält sig för en gratis uppgradering av ett befintligt operativsystem kan redan ladda ned och installera Windows 10 via Windows Update. Nu tillhandahåller Microsoft även fristående ISO-filer, vilka kan användas för att genomföra "rena" installationer från exempelvis en DVD-skiva eller ett USB-minne.

Enligt instruktionerna kräver denna typ av installation en fungerande internetuppkoppling, en lämplig lagringsenhet med minst 4 GB ledigt utrymme samt en giltig licensnyckel. Därutöver behöver datorsystemet även uppfylla de grundläggande systemkraven, vilka är så gott som identiska med Windows 8.1.

Den som tagit del av gratiserbjudandet och därför inte har någon produktnyckel för Windows 10 måste dock först uppgradera till det nya operativsystemet via Windows Update. När uppgraderingen är avklarad behövs ingen produktnyckel för att genomföra en ren installation. Med andra ord går det då bra att välja Skip när installationsprogrammet frågar efter nyckeln.

Ladda ned ISO-filer för Windows 10