Det primära målet med arkitekturen Maxwell var att pressa strömförbrukning, dels för att kunna användas i systemkretsen Tegra X1 men också för att kunna rymma mer prestanda i termiskt begränsade formfaktorer som bärbara datorer. Nu ligger det sistnämnda närmare stationära än någonsin, men Nvidia slutar inte där.

Idag tillkännager Nvidia Geforce GTX 980 (ni läste rätt) för bärbara datorer. Precis som namnet antyder handlar det om inget mindre än GTX 980 för stationära, vilket innebär 2 048 CUDA-kärnor i 1 126 och 1 216 MHz vid base respektive boost och 4 alternativt 8 GB GDDR5 i 7 000 MHz.

Specifikationerna betyder också att grafikkortet drar avsevärt mer än normalt, där bärbara flaggskepp brukar ligga på 100 eller 122 W. Det här ställer extra höga krav på kylningen, varför Nvidia varit delaktig med rådgivning och support till partner vid utvecklingen av datorer med det maxade grafikkortet.

Nvidia ger också tillverkarna en hel del frihet med implementeringen av grafikkortet. Det betyder att klockfrekvenserna, och därmed prestanda och strömförbrukning, kommer variera mellan olika system. Vissa datormodeller kommer således ligga på omkring samma nivå som ett stationärt GTX 980 medan andra lägger sig under. En klockfrekvens som består oavsett implementation är GDDR5-minnets.

En annan intressant sak är att Nvidia uppmuntrar till överklockning. Varje dator kommer levereras med mjukvara för justering av grafikkortets klockfrekvenser, men reglage för spänning, temperaturgräns och power limit ska inte finnas tillgängliga för slutanvändare. Därtill kommer mjukvaran också innehålla stöd för justering av datorerna fläktkurvor.

De första bärbara datorerna med Geforce GTX 980 lanseras tidigt i oktober.