Microsoft har varit tämligen aggressiva i sin strävan efter att så många som möjligt ska byta till Windows 10. Användare av Windows 7 och Windows 8 har fått erbjudande om gratis uppgraderingar till Windows 10, och det nya systemet har till och med laddats ner i bakgrunden utan användarnas vetskap. Nu tar dock Microsoft än mer aggressiva steg mot att ena användarna runt det nya systemet. I ett blogginlägg beskriver företaget hur de endast kommer att ge fullt stöd till Windows 10 på moderna processorer från och med 17 juli 2017.

Stödet i fråga handlar om säkerhetsuppdateringar och andra uppdateringar som åtgärdar kompatibilitet med modern hårdvara. Den som äger en Intel Skylake-baserad processor har 18 månader på sig att uppgradera till Windows 10, efter det upphör fullt stöd för Windows 7/8 på dessa processorer. Nästa generations processorer i Intels "Kaby Lake" och AMD:s "Bristol Ridge"-familjer kommer enbart stöda Windows 10 fullt ut. På den mobila fronten är det i skrivande stund endast Qualcomms kretsuppsättning Snapdragon 820 som får fullt stöd för Windows 10.

Den officiella anledningen Microsoft anger som grund för beslutet är att Windows 7 utvecklades under en tid då många tekniker som används i moderna processorer och integrerade kretsar inte fanns. Skillnader i hur Windows 7 hanterar strömsparande lägen och hårdvaruanrop (interrupts) anges som två stora skäl till att det blir allt svårare att utveckla drivrutiner och firmware som fungerar bra med både nya och äldre operativsystem. Varför Windows 8, som ändå bygger på liknande struktur som Windows 10, inte stöds går företaget inte in i detalj på.

Windows 7 kommer dock inte överges helt. De allra mest kritiska säkerhetsuppdateringarna kommer att stödas fram till 14 januari 2020 på tidigare generationers processorer. Windows 8.1 kommer att stödas fram till 10 januari 2023. De system som skeppas med Intel Skylake-processorer idag kommer att stödas fullt ut fram till 17 juli 2017, har de inte uppgraderats till Windows 10 vid denna tidpunkt kommer stödet att begränsas.

Källa: Windows Experience Blog