Inför CES 2016 skvallrades det om att AMD:s kommande grafikarkitektur skulle komma att kallas Polaris, något som också blev officiellt bekräftat under mässan. På plats fanns en demonstration av en energisnål grafikkrets baserad på Polaris, där AMD påvisade att arkitekturen kan prestera bättre än motsvarande grafikkort från Nvidia men med lägre energiförbrukning.

Nu har Raja Koduri, chef för Radeon Technologies Group (RTG), berättat lite mer om den kommande grafikarkitekturen i en intervju med tekniksajten Venture Beat. Under samatalet bekräftar han att AMD jobbat på två Polaris-baserade grafikkretsar som tillverkas på en 14-nanometersteknik.

I intervjun refererar Koduri till den kommande generationens grafikarkitektur som fjärde generationens Graphics Core Next (GCN 4.0) och berättar att de två grafikkretsarna kallas "Polaris 10" och "Polaris 11". Sannolikt är dessa den mindre och den större krets redaktionen fick se under CES 2016, varav den ena är främst avsedd bärbara datorer och den andra prestandaorienterade stationära.

Utöver förbättrad prestanda och energieffektivitet nämner Koduri även att Polaris-arkitekturen stöder hårdvaruaccelerering av nästa generations videoavkodning, känt som HEVC eller H.265. Det ska göra det möjligt att avkoda 4K-video på ett mer energieffektivt sätt, något som kommer till sin rätt i de mobila enheter. Just bra prestanda i tunna och lätta bärbara datorer anges som ett av de stora målen med Polaris-arkitekturen.

Lanseringen av arkitekturen Polaris med tillhörande grafikkretsar är planerad till mitten av 2016.