Kort efter att Nvidias GTX 970 släpptes inkom rapporter om att allt inte stod rätt till med minneshanteringen. Det visade sig att 0,5 GB av de utannonserade 4 GB på grafikkortet i värsta fall kunde försämra prestandan kraftigt och användes till följd av detta endast i nödfall då resterande 3,5 GB var fyllda.

Då den här delen av specifikationerna inte kommunicerades utåt dröjde det inte länge innan många kände sig lurade, vilket senare ledde till att en grupptalan om falsk marknadsföring väcktes mot Nvidia samt partnertillverkaren Gigabyte.

Nu rapporterar Top Class Actions att Nvidia går med på en preliminär uppgörelse, där samtliga köpare av Geforce GTX 970 ska ersättas med 30 dollar, motsvarande cirka 250 kronor i dagens valutakurser, samt 1,3 miljoner dollar i rättegångskostnader till målsäganden. Det ska enligt företaget inte finnas någon övre gräns för hur mycket som kommer att betalas ut till konsumenter.

Överenskommelsen inkluderar sammanlagt 15 ärenden, där bland annat fallet med den omtalade minneshanteringen finns med. Annat som ingår i stämningarna är att kortet ska ha sagts ha 64 rasterenheter och 2 MB L2-cacheminne, när de korrekta siffrorna var 56 rasterenheter och 1,75 MB L2-cacheminne.

Instruktioner för hur ersättningen ska utkrävas finns inte tillgängliga i dagsläget, och då svenska konsumenter inte kunde vara med i grupptalan kommer de inte kunna ta del av ersättningen. De flesta svenska återförsäljarna gick dock med på återköp eller byte i samband med att minneshanteringen uppdagades.

Nvidia avvisar samtliga anklagelser, men går ändå med på uppgörelsen då den tros vara den bästa lösningen för alla parter.