I stora delar av världen pågår fortfarande utrullningen av 4G/LTE för fullt, men i vissa länder som Sverige har tekniken varit tillgänglig för konsumenter sedan flera år tillbaka. Trots hastigheter i hundratals megabit per sekund är intresset för 5G, som nästa teknikkliv kallas, stort.

I ett pressmeddelande meddelar de svenska jättarna Telia och Ericsson att de genomfört de första europeiska fälttesterna av 5G-tekniken. Testerna utfördes över 15 GHz-bandet med ett 800 MHz-frekvensspektrum, där de nådde hastigheter om hela 15 gigabit per sekund (Gbps) med en fördröjning på endast 3 millisekunder.

Medan aktörerna trycker på att testerna utförts i "en verklig miljö" och "ett verkligt nät" framgår inga närmare detaljer om utförandet. Nämnvärt exempel på vad som utelämnats är avståndet, vilket får ses som en viktig detalj då högre frekvensband som 15 GHz generellt fungerar bättre över kortare avstånd.

Utrullningen av 5G-tekniken väntas inte ske på bred front förrän 2020. Innan dess hoppas dock Telia och Ericsson kunna inleda lanseringen i Sveriges och Estlands huvudstäder, Stockholm och Tallinn, redan år 2018.

Läs SweClockers reportage om nuläget för 5G