Inledning

Trots att 4G/LTE-nätverk inte har varit en rådande standard bland svenska konsumenter särskilt länge är preliminära försök med nästa generations 5G-nätverk redan inplanerade. I Asien och USA är dessa försök redan igång, och operatören Telia ska köra igång egna testfall i Stockholm och Tallinn.

Samtidigt har svenska EU-parlamentariker lagt fram politiska förslag som ska driva på utvecklingen av snabba mobila nätverk i samtliga EU-länder. SweClockers har intervjuat telekombolag och politiker för att få fram en bild över hur utrullningen av 5G-nätverk kommer att ske, i Sverige och internationellt.

gunnar_hokmark.jpg

Gunnar Hökmark, Moderat och EU-parlamentariker med ansvar för frekvensbandet 700 MHz inom EPP-gruppen.

mats_svard.jpg

Mats Svärdh, chef för nätverk och infrastruktur hos Telia.

jorgen_askeroth.jpg

Jörgen Askeroth, teknikchef hos mobiloperatören 3 (Hi3G).

mikael_halen_gosta_lemne.jpg

Mikael Halen (t.v), ansvarig för området Government & Industry, och Gösta Lemne (t.h) som har ansvar för spektrum och teknologistrategi hos teknikleverantören Ericsson.

eric_levander.jpg

Eric Levander, ansvarig för Intels arbete inom telekom och infrastruktur inom Europaregionen.

Vi har bland annat pratat med Gunnar Hökmark, Moderat EU-parlamentariker som är ansvarig för standardiseringen av frekvensbandet 700 MHz inom EPP-gruppen. Hos operatörerna har vi pratat med Mats Svärdh som är chef för nätverk och IT-infrastruktur hos Telia, samt Jörgen Askeroth som är teknikchef hos Hi3G (3).

På teknikfronten har vi pratat med Ericsson, där Mikael Halen svarade på frågor ur perspektivet Government & Industry och Gösta Lemne ur perspektivet spektrum och teknologistrategi. Vi pratade även med Eric Levander som ansvarar för Intels arbete inom telekom och infrastruktur i Europa. Till sist har vi även stämt av med nationella spektrumfrågor med Jan Boström från Post & Telestyrelsen (PTS).