När arkitekturen Bulldozer lanserades hösten 2011 såg många fram emot att AMD åter skulle ge Intel en match i det yppersta prestandaskiktet. Med facit i hand levde FX-serien inte upp till förväntningarna och i samband med att uppföljaren Zen började haussas dömdes Bulldozer ut som ett misslyckande.

I samband med AMD:s finansrapport för fjärde kvartalet 2016 avslöjade bolagets VD Lisa Su att den nya arkitekturen lanseras i början av mars, vilket i kontexten av tidigare uppgifter om ett släpp senast den 3 mars lämnat ett litet fönster om två dygn för spekulationer.

Nu kan SweClockers avslöja att AMD Ryzen lanseras den 2 mars, klockan 16:00 svensk tid (CET). Samtidigt öppnas portarna för AMD:s partnertillverkare att släppa information om sina moderkort med sockel AM4, där fokus inledningsvis ska ligga på modeller med styrkretsarna X370 och B350.

Den stora skillnaden mellan X370 och B350 är att den förstnämnda har stöd för AMD Crossfire och Nvidia SLI, men även fler anslutningsmöjligheter. Gemensam nämnare för duon är stöd för överklockning, vilket sannolikt förklarar valet att lägga fokus på dessa styrkretsar vid lansering.

Det är än så långt något oklart hur många processorer AMD har vid lansering, men det finns indikationer om att bolaget först lanserar åttakärniga modeller för att vid senare tillfällen även släppa sex- och fyrkärniga. Samtliga ska också ha stöd för flertrådstekniken Simultaneous Multithreading, men det ska även finnas fyrkärniga modeller som inte har detta stöd.

► Läs alla artiklar om #AMD Ryzen

För de åttakärniga modellerna har AMD tre modeller planerade för konsumenter. Toppmodellen blir Ryzen R7 1800X med åtta kärnor i 3,6 GHz, turboläget 4,0 GHz och möjligheten att kliva ännu högre upp i steg om 25 MHz med hjälp av tekniken Extended Frequency Range (XFR).