Den senaste tidens uppsving i värde av så kallade "kryptovalutor" har gjort att efterfrågan på grafikkort från AMD och Nvidia ökat. För konsumenter har det i vissa regioner blivit snudd på omöjligt att få tag på ett AMD-kort, medan modeller från Nvidia funnits att tillgå – dock till högre priser än innan.

I ett försök att råda bot på detta har det ryktats om att tillverkarna arbetar på grafikkort utan videoutgångar, där marknaderna för gaming respektive mining skulle delas upp. Nu bekräftas detta av den brittiska återförsäljaren OCUK, som lagt upp flera grafikkort från Sapphire för beställning, där merparten är utan videoutgångar. Vidare talar OCUK-representanten "Gibbo" om att Nvidia också släppt liknande kort, men att dessa endast är ämnade företag.

I AMD:s fall handlar det om fyra olika modeller baserade på en nedbantad version av grafikkretsen Polaris 10, motsvarande Radeon RX 470, där de enda skillnaderna är minnesmängd. Ytterligare ett grafikkort ingår i serien, ett RX 560-baserat på Polaris 11. Anmärkningsvärt nog utrustas denna med en enskild DVI-utgång.

Samtliga kort levereras med ett års garanti, och de uppges även ha optimerats för mining genom att korten anpassats för optimal strömförbrukning och prestanda genom justering av klockfrekvenserna. Följaktligen garanterar också tillverkaren deras hashrates såväl som livslängd.

Huruvida korten kan användas sammankopplade med vanliga grafikkort riktade mot gamers framgår inte tydligt, även om "Gibbo" antyder om att dessa skulle kunna vara ett billigt alternativ för Crossfire eller SLI. I beskrivningen till korten anges dessutom stöd för tekniken Crossfire, med undantag för Radeon RX 560.

När grafikkorten anländer i butik är ännu inte känt. Priserna anges till omkring 250–260 pund, motsvarande 2 800–2 900 kronor, för Radeon RX 470 med 4 GB minne och 290–300 pund, motsvarande 3 200–3 300 kronor, för 8 GB-varianten. Priset för Radeon RX 560 med 4 GB anges till 170 pund eller runt 1 900 kronor.