Intels första stapplande steg som grafikkortstillverkare har inte mötts av någon större entusiasm. Den långdragna lanseringen har hittills i princip bara resulterat i en begränsad upplaga till bärbara datorer samt instegsmodellen Arc A380, vars drivrutiner fått kritiken att hagla. De senaste veckorna har bjudit på viss förbättring, med bland annat bättre resultat i spel.

En viktig komponent för att lyckas krama ur utlovad prestanda är funktionen Resizable BAR, som öppnar hela grafikminnet för processorn. Det har i tidiga tester bland annat haft positiv inverkan på frametimes, tiden som krävs för att rita upp varje enskild bildruta. I djupdykning tillsammans med Digital Foundry (via Videocardz) förklarar Intels Tom Petersen att prestandaskillnaderna fortfarande är stora, och att den som inte kan eller vill aktivera Resizable BAR bör hålla sig till Nvidia eller AMD:s alternativ.

Intel jobbar visserligen på att optimera drivrutinerna för system utan stöd för Resizable BAR, men problemet sitter djupt. I grunden är Arc "Alchemist"-familjens anpassad för att adressera större mängder grafikminne med färre anrop, istället för många små. Utan stöd av Resizable BAR sker prestandaförluster om uppåt 40 procent. Det är osannolikt att detta går att åtgärda helt för nuvarande generation, varför Intel därtill satsar på förändringar och optimeringar för nästa generations grafikarkitektur.

De två kvarvarande grafikkorten, A770 och A750, bekräftades därtill bli tillgängliga i referensutförande direkt via Intels webbplats vid lansering. Petersen medger att valet att lansera Arc A380 exklusivt i efterhand varken var någon höjdare eller fungerade särskilt bra. De många förseningarna menar han främst berodde på att bolaget helt enkelt inte var redo, snarare än problem med försörjningskedjan.

Exakt när de sista modellerna anländer framgår inte, men bekräftas däremot bli något begränsad till vissa länder och marknader. I Europa blir Tyskland en av dem, men hur det ser ut längre norr ut återstår att se.