För att göra ett litet avbräck från vår traditionella datorrapportering kan vi berätta att Nintendo tagit ledningen bland den senaste generationens konsoler. Trots att företaget var sist med att lansera spelmaskinen Wii och trots att konsolen inte har några imponerande specifikationer är det Nintendo som säljer bäst.

Statistiknördarna bakom webbplatsen VGChartz är mer eller mindre den enda oberoende källan som håller koll på försäljningssiffrorna. Enligt den senaste publicerade statistiken är det Nintendo Wii som har sålt allra bäst på dryga 10 miljoner enheter. Därefter kommer Microsoft med Xbox 360 som trots mer än ett års försprång sålt några tusen konsoler mindre. Allra sist är Sony med Playstation 3 som inte hunnit sälja mer än cirka 4,3 miljoner spelmaskiner.

Som om inte det vore nog utklassar Nintendo rivalen Sony även bland de handburna konsolerna. Nintendo DS går åt som smör i solsken och är nu uppe i över 48 miljoner enheter medan Sony PSP inte ens sålt hälften så många. Frågan är om generationskriget är avgjort eller om kommande prissänkningar kan kasta om försäljningssiffrorna ännu en gång.