Det nya fibernätet skall gradvis byggas ut och första orten att få möjlighet att koppla upp via fibernätet är Grythyttan i Hällefors kommun. Telia räknar med att kunna erbjuda hastigheter upp till 100 megabit per sekund både uppladdning och nerladdning.

Priset för en fastighet att koppla upp sig mot fibernätet kommer att ligga på 4 000 kronor. Vad månadskostnaden kommer att ligga på nämns inte, men denna brukar normalt inte kosta särskilt mycket jämfört med exempelvis adsl-anslutningar.

Totalt handlar det om 60 orter som skall få tillgång till fibernätet. Att Telia valt Örebro Län är dock ingen slump, det finns sedan tidigare redan ett bra utbyggt fibernät som byggts med statligt bredbandsstöd.

Landshövding Sören Gunnarsson kommenterar:

Det handlar om tillväxt och utveckling även utanför städerna. Det här innebär att boendet blir mer attraktivt men också nya konkurrensfördelar för företagen – helt i linje med länets fördelar med bra transporter och geografiskt läge. Men de nya möjligheterna öppnas stora möjligheter för nya affärsidéer och nya företag i hela regionen.

Läs hela pressmeddelandet hos Örebro komun.