Både Nvidia och Ati har tekniker för att köra SLI respektive Crossfire med flera grafikkort. Vi väntar lite på Ati:s variant men den lär komma inom 1-2 månader och tävla med Nvidias trevägs SLI. En stor nyhet i Ati:s nya Crossfire X är att man kan sammankoppla flera olika grafikkort, exempelvis ett integrerat i ett moderkort och ett instickskort. En sådan teknik har inte Nvidia än.

Enligt pressmeddelandet klarar trevägs SLI upp till 2,8 gånger prestanda jämfört med ett singel-grafikkort. Grunden till trevägs SLI är den äldre styrkretsen Nforce 680i SLI vilket är rätt gammal i datorbranschen. Nvidia skall dock uppdatera den med styrkretsen [news id="6890"]Nforce 780i[/news] som skall dyka upp inom kort.

Men tills vidare är det Nforce 680i SLI-plattformen som gäller. Vilka OEM-tillverkare som kommer att skeppa datorer med trevägs SLI återstår att se. I pressmeddelandet lägger Alienware en kommentar, men de är förmodligen de enda som kommer börja sälja tekniken inom kort. Tre stycken grafikkort i högprestandasegmentet kostar väldigt mycket vilket gör att datorer som bygger på plattformen riktar sig till en väldigt liten skara konsumenter.

Alla Nforce 680i SLI-baserat moderkort som har tre stycken PCIe-portar stödjer tekniken, men i skrivande stund är det bara Asus P5N32-E SLI som det har publicerats resultat med.

SANTA CLARA, CA—DECEMBER 13, 2007—Extreme gaming just got a whole lot better. NVIDIA Corporation has extended its SLI technology, which enables the use of multiple graphics processing units (GPUs) on a single computer, allowing up to three GeForce graphics cards to be used in a single machine.

Läs pressmeddelandet hos Nvidia.