Den koreanska elektronikjätten Samsung lanserade för två månader sedan SSD-hårddiskar på 64 gigabyte med SATA2-gränssnitt. Dessa lovade läshastigheter på 120 MB/s och skrivhastigheter på 100 MB/s. Uppföljaren till denna modell visas upp på CES i Las Vegas, och erbjuder fördubblad kapacitet med hjälp av ny tillverkningsteknik.

Genom att använda den nya tekniken ”multi-level cell NAND-flash” kan Samsung dubblera kapaciteten till 128 gigabyte. Tyvärr sker detta på bekostnad av överföringshastigheterna, som har sjunkit till 100MB/s (läs) respektive 70 MB/s (skriv). De nya SSD-hårddiskarna är främst avsedda för att användas i bärbara datorer, men med tanke på teknikens fördelar lär en och annan enhet leta sig in i vanliga stationära datorer.

Samsungs modeller bleknar dock i jämförelse med Bitmicros 832 gigabyte stora SSD-hårddiskar i E-Disk Altima-serien. Enligt företaget klarar dessa av att upprätthålla en överföringshastighet på 100 MB/s med upp till 20 000 läs- och skrivoperationer per sekund. Med tanke på att en 128 GB stor SSD-hårddisk kostar nära 40 000 kronor i handeln idag lär denna modell gå loss på en mindre förmögenhet när den dyker upp i butikerna under det tredje kvartalet 2008.

För de som inte har fullt lika höga krav på kapaciteten lovar Bitmicro att leverera en hälften så stor modell på 416 GB. Fler modeller i storleksordningen 32–832 GB kommer att finnas tillgängliga när de första exemplaren produceras. Nu hoppas vi bara på att priserna faller så att vi kan pensionera de gamla mekaniska hårddiskarna en gång för alla.

Källa: Dailytech