Det är tolv år sedan Macromedia lanserade sin Flash-teknik. Under årens gång har dess användning gått från att visa enklare animationer till att användas för avancerade interaktiva internetsidor. Det uppskattas att hela 98 procent av alla världens datorer har Flash installerat.

Tidigare har Adobe som är den nuvarande ägaren av formatet hållit Flash-formatet helt stängt. I början av 2006 publicerade dock Adobe specifikationerna för Flash-formatet med under strikt licensiering som endast gjorde det möjligt att använda denna information för applikationer som skapade Flash-material. Med det dåvarande licensavtalet var det inte tillåtet att skapa program som gjorde det möjligt att spela upp Flash-material, men denna restriktion har Adobe nu tagit bort.

In 10 years, we've been a good enough steward that no one has complained...I expect people will build a Flash Player, but I don't expect that they will challenge the ubiquity of the Adobe Flash Player.

Vad som är nytt i och med den senaste licensförändringen är att Adobe nu tillåter att den redan kända information om hur Flash fungerar får användas för att utveckla applikationer som klarar av att spela upp Flash-material. Även fullständiga specifikationer om FLV/F4V-formaten blir tillgängliga och får användas på samma sätt.

The goal of this is to provide this consistent runtime using Adobe Flash and, in the future, Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) across all these devices...including consumer electronics and mobile Internet devices

Den officiella orsaken från Adobes håll för denna förändring sägs vara att man vill förenklare implementeringen av Flash-material i övriga elektronikprodukter så som mobiltelefoner och handhållna datorer. Enligt branschexperter är dock den underliggande orsaken att man vill ligga steget före Microsoft Silverlight, som är en direkt konkurrent till Flash.

If you consider proprietary technologies, think hard; are you really trading convenience in the short term with independence in the long term?

Uppgifterna om Adobes licensförändringar hos Flash kommer samtidigt som Mozilla har gått ut och varnat för farorna med att använda proprietära format på internet. De menar att det finns en stor risk att användarna låser in sig i användandet av något stängt vilket i framtiden kan ställa till med problem. Som exempelvis visar de på Adobes motvilja att tillhandahålla en uppdaterad Flash-uppspelare till Linux-användare samt tidigare fall då Microsoft helt sonika slutat tillhandahålla sina program för vissa plattformar. Fortsättningsvis påpekar de att den kommande HTML 5-standarden kommer att ha stöd för både video och ljud och då kommer göra både Flash och Silverlight onödiga.

Källa: Infoworld, ZDNet.