Childnet är inte den första organisationen som vill upplysa skolbarn om riskerna med piratkopiering. År 2006 introducerade den kanadensiska upphovsrättsorganisationen Access Copyright serietidningshjälten Captain Copyright. I ett serietidningsformat slogs superhjälten Captain Copyright mot piratkopierare. Även Microsoft uppmuntrar lärare i USA att utbilda elever om upphovsrätt.

Childnet är dock den första globala kampanjen som vill upplysa skolelever om problemen med piratkopiering. I en liten guide, bekostad av IFPI, beskriver Childnet flera risker med att dela filer. Guiden skriver att fildelning är olagligt, kan leda till datorvirus och att privata filer kan delas av misstag. Guiden beskriver även att elevens föräldrar kan råka illa ut.

Guiden kommer att tryckas upp i olika språk och distribueras till skolor och universitet i 21 olika länder. Målet är att minska piratkopieringen i Europa där en tredjedel av alla unga människor fildelar. Childnet vill även belysa att det existerar flera lagliga alternativ där musik kan köpas istället för att laddas ned olagligt.

IFPI har nyligen bytt taktik från att stämma privata internetanvändare till att utmana internetleverantörer i domstol. Med webbsideblockeringar och undervisningskampanjer hoppas IFPI minska fildelningen i Europa.

Källa: BBC.