AMD är världens näst största tillverkare av processorer, och den tredje största tillverkaren av grafikkort. Trots detta lider företaget av enorma förluster och under förra året rapporterades en förlust på hela 3,4 miljarder dollar. Vad som gör detta än mer anmärkningsvärt är att omsättning under samma period enbart var 6 miljarder kronor. Anledningen till det här ovanligt dåliga resultatet är omkostnader för integreringen mellan AMD och ATI.

Då en förlust i miljard-storlek är ohållbart i längden söker nu AMD efter sätt att effektivisera sin verksamhet och på så sätt vända resultatet till ett positivt sådant. Företaget har officiellt sagt att man behöver en omstrukturering för att klara det här och det ryktas nu om att en sådan är på väg, AMD skall delas upp i två delar.

Det är däremot inte frågan om att återigen skilja på grafikkorts- och processordelarna inom AMD. Istället är det tänkt företaget skall delas upp enligt vad för typ av uppgift som utförs, och en naturlig uppdelning blir då på produktion och utveckling.

Om rykten stämmer är det alltså möjligt att AMD kommer att bli två företag varav den ena står för utveckling av nya produkter så som grafikkort och processorer medan den andra delen står för produktionen av dessa. Genom en uppdelning enligt detta sätt hoppas man kunna effektivisera verksamheten. Det vill säga att den delen som enbart fokuserar på produktion kan göra det bättre än vad som idag är möjligt, då man också måste ta hänsyn till andra aspekter inom AMD och vice versa.

Naturligtvis finns det också nackdelar med att skilja på produktion och utveckling av produkter. En sådan kan vara att processorer är en mycket avancerad produkt och utvecklingen i många fall måste ske med produktionsmöjligheterna i åtanke. Men då detta redan sker inom grafikkortsbranschen är det mycket möjligt att det kommer att gå även för processorer. Exempelvis tillverkar idag AMD inte själva de grafikkort som man tar fram i och med ATI, utan det är kretstillverkarna TSCM samt UMC som står för produktionen.

Källa: X-bit labs.