STIM:s idé är att en speciell fildelningsavgift införs på kostnaden av bredbandsabonnemanget. Problemet att distribuera avgiftspengarna rättvist till artisterna vill STIM lösa med mjukvara. Användaren som vill fildela enligt avgiftmodellen installerar ett program som rapporterar vilka låtar som är populärast. Eva Modin, vice vd på STIM, säger i ett pressmeddelande:

Vår vision är att alla ska kunna lyssna på all den musik som finns lätt tillgänglig på internet på samma sätt som vi tittar på tv-program; lagligt och utan att fundera över vad just det program vi ser kostar oss. Till hösten vill vi ta ett första steg mot detta i Sverige.

STIM har ännu inte kommit överens med några Internetleverantörer eller rättighetsinnehavare, men enligt Eva Modin hoppas de att pröva avgiftmodellen på en testgrupp i höst. Modin tror att många kunder är intresserade av att betala för att kunna fildela lagligt. Hur hög avgiften kommer att vara har STIM inte bestämt ännu.

Avgiften är inte i första hand till för de största piratkopierarna som delar filer så att nätverkskorten ryker. Enligt Eva Modin kommer avgiften inte att tillåta oändlig fildelning och en gräns på hur många filer som får delas kommer att finnas. Modin säger till IDG:

Meningen är inte att man ska kunna ladda hem flera miljoner låtar. Det ligger i sakens natur att det finns en rimlig gräns.

Om STIM:s idé kommer att tas i bruk återstår att se. För att fildelningsavgiften ska kunna bli verklighet och praktisk måste ett stort antal rättighetsinnehavare gå med, annars kommer kunderna enbart kunna fildela vissa skivbolags låtar lagligt.

Källa: IDG.