Telekompaketet består av lagstiftning för att reglera telekombranschen. Vid en första anblick är lagförslaget okontroversiellt. Det innehåller exempelvis regleringar kring larmnumret 112 och att teleoperatörer måste informera kunderna om abonnemangsavtalen ändras.

Bland alla administrativa och konsumenträttsliga detaljer döljer sig dock flera sent tillkomna tillägg. Över 800 olika ändringar i lagen har skrivits, och i vissa fall har lobbyorganisationer som BSA eller den franska motsvarigheten till antipiratbyrån ett finger med i spelet. Kritiker säger att vissa av dessa ändringsförslag har introducerats så sent som möjligt, för att kuppa igenom lagstiftningen strax innan EU-parlamentarikerna går på semester.

Ett av de mest uppmärksammade tilläggen är att internetleverantörer ska bli skyldiga att stänga av fildelare. Det är inte första gången detta förslag varit på tapeten. Redan i mars beslutade regeringen att internetleverantörer får lämna ut personuppgifter till utredande myndigheter även om händelsen inte polisanmälts. Tilläggen i det så kallade telekompaketet försöker införa samma lagstiftning fast genom EU.

Ett annat direktiv i telekompaketet handlar om filtrering. Internetleverantörer kan bli skyldiga att filtrera internettrafik. Detta inkluderar laglig trafik om det anses att det är nödvändigt för att förhindra piratkopiering. Bortsett från avstängningen och filtreringen har SweClockers tagit del av flera andra förslag, som rör allt från övervakning till kopieringskydd.

Vissa tillägg kan tolkas som att mjukvara ska förbjudas. Ett tillägg nämner exempelvis "lagliga applikationer", vilket antyder att det finns program som klassas som olagliga.

Ett annat tillägg, som kommer från lobbyorganisationen BSA, nämner att delar av lagstiftningen enbart kan införas genom att tvinga tillverkare att bygga in DRM/kopieringsskydd i hårdvara. Användningen av "lagliga applikationer" ska dock inte inskränkas ”orimligt mycket”.

Ett tredje tillägg, som kan ses som en FRA-lag fast på EU-nivå, föreslår att trafikdata ska behandlas för att bättre kunna skapa tekniska säkerhetslösningar, exempelvis filtreringsprogram. Denna trafikdata kan vara internettrafik, men även trafik från privata nätverk.

Den 7 juli kommer telekompaketet att röstas om i industri- och konsumentutskottet. Om direktiven godkänns kommer de att gå vidare till EU-parlamentet i september. I de två utskotten är 7 av 80 medlemmar från Sverige. De är Lena Ek (c), Göran Färm (s), Gunnar Hökmark (m), Charlotte Cederschiöld (m), Anna Hedh (s), Eva-Britt Svensson (v) och Olle Schmidt (fp).

Källa: Realtid.se, tilläggtexter.