Radeon HD 4850 och 4870 lanserades i juni, och för bara ett par dagar sedan släpptes toppmodellen 4870 X2 loss på allvar. Tack vare av en ypperlig balans mellan pris och prestanda har den nya serien kammat hem flertalet prestigefyllda utmärkelser, inte minst här på SweClockers.

AMD meddelar att den nya modellserien till och med säljer bättre än vad de mest optimistiska prognoserna förutspått. Sedan lanseringen har AMD:s diskreta grafikkort ökat från 30 till 40 procent av marknaden, på bekostnad av ärkerivalen Nvidias marknadsandelar.

Nu hoppas AMD på att försäljningen fortsätter att peka uppåt, och att detta i förlängningen ska leda till en marknadsandel på 50 procent så tidigt som i år. Om förhoppningen slår in kommer de två konkurrenterna att vara jämbördiga på marknaden för diskreta grafikkort, vilket med all sannolikhet innebär hårdare kamp än någonsin.

Sett till hela grafikkortsmarknaden, där även integrerade grafikdelar räknas in, är Nvidia ungefär dubbelt så stora som AMD. Varken AMD eller Nvidia är dock i närheten av Intels försäljningssiffror.

Källa: Digitimes.