Det är det kinesiska statsfinansierade institutet för datateknologi som utvecklat en processor som är tillräckligt utbyggd för att vara användbar i praktiken. Institutet har tidigare utvecklat två processorer, kända under namnen Godson-1 och Godson-2. Den tredje generationens processor anses nu vara tillräckligt bra för att släppas till de kinesiska massorna.

Processorn Godson-3 är också känd under namnet Loongson, vilket betyder "drakkrets". Detta är en modell som går att jämföras med AMD och Intels mest avancerade processorer. Godson-3 innehåller upp till fyra kärnor, och åtta kärnor är på väg. Likaså är den kinesiska processorn tillverkad med modern 65 nanometersteknik.

Likt Intels kommande Core i7 har Godson-3 sofistikerade strömsparfunktioner. Kärnor som inte används kan stängas av, och klockfrekvenserna kan justeras beroende på belastning. Utvecklarna lovar att den fyrkärniga varianten inte ska behöva mer än 10 watt som mest, medan åtta kärnor betyder maximalt 20 watt.

Godson-3 är inte en x86-processor i vanlig mening, men den klarar av att emulera en delmängd av instruktionsuppsättningen tillräckligt bra för att kunna köra Windows och annan vanlig mjukvara. Eftersom processorn endast emulerar x86 behövs ingen kostsam licens från Intel.

Processorjätten Intel är givetvis inte helt nöjd med det kinesiska projektet. Erik Metzger, patentjurist, hävdar att Godson-3 endast kan vara "80 procent så snabb" som en riktig x86-processor. Han berättar vidare att det är svårt att förutspå om den kinesiska processorn bryter mot några patent eftersom de tekniska specifikationerna än så länge är hemliga.

Kina är inte den första nationen som finansierar processorutveckling. Ett statligt ägt investeringsbolag från Förenade Arabemiraten är en av de stora ägarna i AMD. Bolaget äger ungefär åtta procent av den amerikanska processortillverkaren.

Källa: Technology Review.