Gigabytes första moderkort för Core i7 heter X58 Extreme. Mycket har dock hänt sedan de första bilderna publicerades för ungefär en månad sedan

Precis som namnet antyder baseras modellen på Intels styrkrets X58 Express. Kretsen är anpassad för LGA 1366, Crossfire och eventuellt SLI beroende på om moderkortet certifieras av Nvidia eller inte. Gigabyte har utvecklat modellen med särskild hänsyn till datorentusiaster och överklockare. Det finns därmed gott om finesser.

Gigabyte X58 Extreme är utrustat med tre PCI Express-platser i fullängd och stöder Crossfire. Hur det står till med den konkurrerande tekniken SLI är för tillfället inte känt, men förmodligen är Gigabyte på väg att certifiera moderkortet.

För att underlätta överklockning har strömförsörjningen byggts om. X58 Extreme har hela 12 faser för processorn och två faser vardera för styrkretsen och RAM-minnet. Tekniken Ultra Durable 3 används för att lägga till ytterligare två spänningsplan på kretskortet som ska ge säkrare strömförsörjning och lägre temperaturer.

I övrigt finns en diagnostik-display som ska underlätta vid felsökning, strömbrytare direkt på moderkortet och dessutom enkel radering av CMOS (sparade inställningar).

Än så länge håller Gigabyte kylningen hemlig, men enligt uppgift handlar det om en ny lösning som är mer imponerande än den lilla flänsen som syns på fotografierna. Förmodligen kommer fler värmeledningsrör och möjligtvis anslutning för vattenkylning.

Det finns också gott om anslutningsmöjligheter. Moderkortet har tio Serial ATA, två gigabit-Ethernet, en hel hög USB-portar och inbyggt 7.1-ljud.

När Gigabyte X58 Extreme dyker upp i butikerna är för tillfället okänt. De flesta uppgifter pekar mot att Intel Core i7 lanseras i oktober. Det är därför troligt att Gigabytes tillhörande moderkort dyker upp i samband med introduktionen av den kommande värstingprocessorn.

Källa: Tweaktown.