Intel Core i7 är på väg. Asus har redan visat upp ett moderkort för den nya processorn och påpekade samtidigt självsäkert att de kommer att vara först ut på marknaden. Nu meddelar konkurrenten Gigabyte att de också kommer att vara redo till lanseringen.

Moderkortet heter Gigabyte GA-X58-Extreme och är som namnet antyder baserat på styrkretsen X58 Express – Intels första styrkrets för Core i7. Två mycket speciella funktioner gör att detta moderkort sticker ut från mängden.

Den kanske mest intressanta nyheten är att moderkortet har stöd för fyra Radeon-grafikkort i Crossfire. De två blå kortplatserna är PCI Express x16, medan de orangefärgade är x8. När samtliga kortplatser används sänks hastigheten till x8 även för de blå.

Finess nummer två handlar om överklockning. Moderkortet är förberett för vattenkylning redan från fabrik, mycket likt Asus modeller i serien Republic of Gamers. Kylblocket ser till att hålla styrkretsarna och strömregleringen sval, vilket är välkommet bland seriösa överklockare som jagar efter skyhöga busshastigheter. Dessutom har moderkortet lättillgängliga knappar för att radera CMOS och att starta datorn. En diagnostik-display hjälper till vid felsökning.

Övriga specifikationer är sex stycken minnesplatser för DDR3-minne i tre kanaler, två stycken PCI Express x4 och en vanlig PCI-plats. För lagring har kortet sex stycken SATA 3 GB/s och en IDE (PATA). Kommunikationen sköts av två stycken integrerade nätverkskort med gigabithastighet, och det finns både Firewire och USB 2.0.

Några prisuppgifter är ännu inte kända, men modellen kommer med all säkerhet att hamna en bra bit över 2 000 kronorstrecket

Källa: Tweaktown.