Microsoft Windows är det dominerande operativsystemet för persondatorer. Med en marknadsandel som pendlar runt 90 procent handlar det om en de facto-standard som endast har två konkurrenter värda namnet: Linux och Mac OS.

När det gäller traditionella bärbara datorer är operativsystemet ingen större del av kostnaden. För netbooks handlar det om helt andra andelar, eftersom datorerna bara kostar några enstaka tusenlappar. Ett operativsystem för 500–1000 kronor kan därför innebära ett betydande påslag – en utgift som datortillverkarna gärna undviker.

Bland netbooks är Linux-baserade operativsystem vanliga, även om de flesta modeller också kan levereras med Windows. Microsoft svarade med en billigare variant av Windows XP, som visserligen tog tillbaka marknadsandelar men som också skar i mjukvarujättens marginaler.

Microsoft meddelar att försäljningen av Windows sjunker, och samtidigt minskar vinsten. Den explosionsartade försäljningen av netbooks med Linux uppges vara den största bidragande orsaken.

Det är dock inte bara netbooks som är ett orosmoln för Microsoft. Linux är installerat på ungefär 30 procent av alla små och billiga bärbara datorer. Denna exponering kan få fler användare att gå över till det gratis alternativet. Analysfirman IDC tror att detta är det verkliga hotet mot Microsoft dominans.

It's a real threat to Microsoft, it gives users a chance to see and try something new, showing them there is an alternative.

Källa: Bloomberg.