I fredags dömdes fyra personer bakom The Pirate Bay till över 30 miljoner kronor i skadestånd och ett års fängelse. De som driver fildelningssajten tar domen med ro, och skriver i ett blogginlägg att The Pirate Bay kommer att leva vidare.

The site will live on! We are more determined than ever that what we do is right. Millions of users are a good proof of that.

Andra svenska sajter har inte samma avslappnade inställning till domslutet. Åtminstone sex stycken välkända Bittorrent-trackers stänger på grund av domstolens beslut. Detta innebär att användarna inte längre kan ladda upp torrent-filer eller ta hjälp av trackern för att ansluta till varandra. Bland de tjänster som hänger in handduken märks Piratebits, Powerbits, Swebits, Nordicbits, Hyperbits, Mp3nerds och Wolfbits.

Det har varit många oroliga dagar sen tingsrättens dom föll mot The Pirate Bay. Många svenska trackers har valt att lägga ner helt av oro för att eventuellt dras inför rätta. Självklart har inte dessa tankegångar gått Swebits staff förbi.

Vi har gemensamt i staff bestämt att pga. den rådande osäkerheten med att tillhandahålla en tracker i Sverige valt att fr.o.m idag den 20 April kl. 19.15, stänga ner trackern på swebits.org

Henrik Pontén på intresseorganisationen Antipiratbyrån är nöjd med utvecklingen. Han kommenterar till Svenska Dagbladet att flera av de fildelningssajter som slår igen har en stor mängd användare.

Ett antal bittorrentsajter har gått ner efter domen. En del är ganska stora, med upp till 50 000 medlemmar. Sammanlagt är det sajter med uppåt 100 000 medlemmar som har lagts ner nu.

Domen mot The Pirate Bay ger nya möjligheter för upphovsmän att komma åt webbplatser där piratkopierat material byts mellan användare. Åklagare utreder redan nu om domslutet kan användas mot Studentbay, en fildelningssajt för läromedel och kurslitteratur.

Källa: SvD.