Den välkända hårdvarusajten Anandtech har fått tag på en Core i5-processor, och kör den genom en rad prestandatester. Processorn är ett förhandsexemplar, men ger ändå en god vink om hur de slutgiltiga modellerna kommer att prestera.

Totalt lanseras tre stycken Core i5-modeller i höst. Anandtech har fått tag på den långsammaste varianten. Denna modell saknar hyperthreading, men är mycket billigare än dagens lägst prissatta Nehalem, Core i7 920.

GHz

HT

Turbo

Pris

Core i5 ???

2,93 GHz

Ja

3,60 GHz

562 USD

Core i5 ???

2,8 GHz

Ja

3,46 GHz

284 USD

Core i5 ???

2,66 GHz

Nej

3,20 GHz

196 USD

Trots att modellen är den långsammaste och dessutom ett förhandsexemplar är prestanda mycket god överlag. Core i5 har ett mycket aggressivare turboläge än Core i7 920, och i enkeltrådade program skjuter prestanda förbi både snabba Core 2 Duo och vissa Core i7.

Enligt Anandtech är det just turboläget som är ”hemligheten” med Core i5, och varför processorn kommer att bli mycket populär. Den höga automatiska överklockningen gör att processorn presterar bättre än både snabba Core 2 Duo och Core 2 Quad, beroende på program.

I två av tre speltester får Core i5 bäst resultat, högre än både Core i7 920 och Phenom II X4 955 Black Edition. Det är bara i Fallout 3 som prestanda marginellt halkar efter Core i7 920 – inte dåligt för en processor som är nästan hundra dollar billigare.

I 3D-rendering och väldigt trådade applikationer får Core i5 stryk av Core i7 920, i alla fall när programmen är inställda på multitrådningen. Körs programmen med endast en tråd hjälper turboläget, och prestanda toppar ofta diagrammen.

Nyligen kom det fram att Intel planerar att pensionera Core i7 920, och inte lansera någon ersättare. Att Core i5 presterar så bra och att moderkorten kommer att vara mycket billigare förklarar det draget.

Core i5 lanseras i september. Hela testet finns hos Anandtech.