Den som följer utvecklingen på prisjämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner känner till att netbook-datorer dominerar på topplistorna. Tack vare låga priser och ett litet format har de nedbantade maskinerna snabbt blivit ett alternativ till traditionella bärbara, som ofta kostar betydligt mer.

Enligt analysfirman Displaysearch ger detta ett ordentligt avtryck i intäkterna för branschen. I årets andra kvartal var den bärbara marknaden värd 26,4 miljarder dollar, tio procent mer än kvartalet innan men ändå en nedgång med fem procent från motsvarande kvartal 2008.

En bidragande orsak är att netbook-datorer går åt som smör i solsken. Datortypen står numera för 11,7 procent av alla bärbara datorer som säljs – en tillväxt med hela 264 procent på ett år. En typisk netbook säljs för cirka 300 dollar, medan det genomsnittliga priset för bärbara datorer är 688 dollar, även detta en minskning med 19 procent från året innan.

Displaysearch nämner också att en netbook ofta är den andra eller tredje datorn i hushållet, vilket tyder på att många även inser begränsningarna med datortypen och använder en stationär eller en fullfjädrad bärbar för tyngre uppgifter, medan netbooken passar bäst som en smidig kamrat på resan.

Källa: Infoweek.