Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc-chassi inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

Tahiti XT2 är en förhållandevis strömtörstig grafikkrets, och med två exemplar på samma kretskort utvecklas en hel del värme. Trots det lyckas AMD hålla temeraturerna på mer eller mindre samma nivå som för Radeon HD 7970 GHz och Geforce GTX 690. Runt 80 grader kan tyckas mycket, men får ses som en rimlig avvägning mot ljudnivån.

Även vid en titt på decibelmätningarna ser det ljust ut för Radeon HD 7990. Kortet landar märkbart bättre till än konkurrenten Geforce GTX 690 och krigar närmast mot två GTX Titan i SLI. Skillnaden mot dubbla Radeon HD 7970 GHz i Crossfire är enorm – som orkan mot havsbris i solnedgången.

Decibelvärdena till trots, de visar inte hela sanningen. Vad som tyvärr påverkar upplevelsen av Radeon HD 7990 negativt är ett enormt påträngande så kallat "coil whine". Under belastning tjuter grafikkortet rejält, tillräckligt för att utan problem höras utanför datorlådan och upp till användaren.

En titt på wattmätaren visar snittvärdet 570 watt, ungefär samma nivå som Geforce GTX 680 i SLI och 75 watt över konkurrerande GTX 690. Det handlar med andra ord om halvbra prestanda per watt, där Nvidias modell får ses som det starkare kortet. Intressanta är att Ares II, även det ett grafikkort med dubbla Tahiti XT2, lägger på ytterligare 130 watt.